Waarom heb ik VPN nodig? (8 redenen)

Het korte antwoord op deze vraag is: Je hebt VPN nodig vanwege je privacy. Door een Virtueel Privé Netwerk (VPN) te gebruiken voor je internet activiteiten bescherm je je privacy. Samen met privacy hangt ook je veiligheid, hoe beter je persoonlijke informatie beschermt is des te kleiner de kans dat kwaadwillenden deze gegevens achterhalen en er misbruik van kunnen maken. Er zijn echter nog meer verrassende redenen, we bespreken de 8 meest voorkomende redenen waarom VPN wordt gebruikt.

1. Anoniem Internetten

Door een VPN verbinding te gebruiken is je gedrag op internet versleuteld en anoniem. De VPN server zit tussen jouw apparaat en de websites in waardoor ze enkel informatie over de VPN server kunnen inzien. Jouw eigen locatie en IP adres zijn op deze manier 100% verborgen.

2. Amerikaanse Streaming diensten kijken (Netflix/Hulu/ESPN)

Amerikaanse streaming diensten hebben veel films en series die enkel voor Amerikaanse gebruikers zichtbaar zijn. Dit heeft te maken met hoe de rechten per land verkocht zijn. Door een VPN te gebruiken lijkt het voor Netflix (en andere streamingdiensten) alsof je in Amerika zit en worden er plotseling veel meer films en series getoond.

3. Veilig openbare Wifi gebruiken

Openbare wifi kan een erg onveilige manier van internetten zijn. Het is een makkelijke manier voor hackers om bijvoorbeeld je inloggegevens te stelen (https://www.rtlnieuws.nl/technieuws/artikel/7306/kijk-uit-voor-openbare-wifinetwerken-zo-internet-je-veilig) rtl nieuws) Een VPN verbinding maakt dergelijke aanvallen onmogelijk.

4. IP adres verbergen

Elke website die je bezoekt ziet gelijk je IP-adres en woonplaats. Dit wordt gebruikt voor tracking en marketing. Maak je gebruik van VPN dan is je IP-adres altijd onzichtbaar.

5. Torrents downloaden

Diverse VPN aanbieders ondersteunen het anoniem downloaden van torrents. Dat wil niet zeggen dat het hiermee altijd legaal is, het downloaden van torrents is afhankelijk van uw situatie, zoek altijd vooraf goed uit of dit is toegestaan.

6. Google tracking voorkomen (of verminderen)

Door een VPN te gebruiken maakt u het bedrijven als Google een stuk lastiger om uw gedrag precies te monitoren. Let echter op dat u door in te loggen op Google websites (denk ook aan Youtube en GMail) wel weer uw acties deelt.

7. Online shoppen

De tarieven van webwinkels kunnen sterk variëren afhankelijk van het land waar de klant woont. Door een VPN te gebruiken kunt u net doen alsof u in een ander land woont en op deze manier van lagere prijzen of hogere kortingen profiteren. Ook voorkomt u dat websites door hebben dat u regelmatig naar bepaalde vliegtickets of hotelovernachtingen kijkt en daarom de prijs voor u verhogen. Door met VPN anoniem de webwinkel te bezoeken krijgt u een eerlijke prijs of soms zelfs een lager tarief.

8. Online Gaming

Ook voor online gaming wordt regelmatig een VPN gebruikt. Het kan namelijk voorkomen dat een internet provider de bandbreedte beperkt voor gamen, door een privé netwerk te gebruiken is dit niet mogelijk. Het is waar dat snelheid cruciaal is bij online gamen, en een VPN vertraagt juist de verbinding een klein beetje. Echter tegenwoordig zijn goede VPN diensten zo snel dat dit nauwelijks meer een probleem is. Het kan zelfs zo zijn dat je door de juiste lokale VPN server te gebruiken sneller kunt gamen dan zonder VPN.

Benieuwd welke VPN dienst aansluit bij jouw wensen? Dan kun je op VPNTotaal gemakkelijk VPN aanbieders vergelijken.