Je wilt internetten via VPN, en nu?

VPN beveiliging laptopHet aantal mensen dat voor een VPN-dienst kiest neemt steeds verder toe. Niet zo vreemd in het huidige digitale tijdperk waarin de inbreuk op je privacy steeds groter lijkt te worden. Gelukkig biedt VPN uitkomst. Heb je intussen ook besloten dat je VPN wilt en een selectie gemaakt uit de verschillende aanbieders? We helpen je in dit artikel verder op weg en hoe je je VPN-verbinding aan de praat krijgt.

1. Sluit een abonnement af

Sluit het abonnement af bij de gekozen VPN-aanbieder dat bij je past. Via onze vergelijkingstool voor VPN Diensten kun je nog even checken of alle functies inbegrepen zijn waar je naar op zoek bent. Veel aanbieders hebben trouwens een 30 dagen geld terug-garantie of langer, hoewel je die waarschijnlijk niet nodig hebt. Bij veel diensten kun je ook kiezen om deze tegen betaling gedurende één maand te gebruiken zonder dat je direct aan lange periode van een half jaar of jaar vastzit.

2. Installeer de software

Nadat je een abonnement afgesloten hebt, ga je de software installeren op jouw verschillende apparaten. De aanbieder heeft software beschikbaar voor je desktop (PC en/of laptop). Afhankelijk van je keuze, heb je ook software voor mobiele apparaten (telefoon en/of tablet) die je kunt downloaden. Installeer daarvoor de bijbehorende app. Geen directe link naar de app(s) ontvangen? Als de VPN-aanbieder mobiele apps aanbiedt, vind je die in vrijwel alle gevallen terug in de App-store van Apple of de Google Play-store.

3. Start de software op

Na het installeren start je de software op het apparaat op en log je in met de gegevens die je hebt ontvangen toen je een abonnement bij de VPN-dienst afsloot. Volg de installatie-instructies stap voor stap.

4. Maak verbinding

In de meeste VPN-software kun je heel gemakkelijk via een snelle VPN-verbinding direct veilig met het internet verbinding maken. De button of link zie je vrijwel meteen na het opstarten van de VPN-software. Mocht je verbinding willen maken met een server in een specifiek land, dan kun je via ofwel een kaart ofwel een lijst via het menu een keuze maken. De software draait vervolgens op de achtergrond en jij kunt gelijk veilig en anoniem surfen.

Moet je nog wat instellen?

De meeste VPN-software kent een hoog gebruiksgemak zonder dat je veel technische kennis nodig hebt. Toch kan het zinvol zijn om te checken of jouw VPN goed werkt. In dit Engelstalige artikel van ProPrivacy vind je enkele handige manieren.

Hoe werkt VPN dan precies?

Als je verbinding hebt gemaakt met het internet via jouw VPN-dienst, dan maakt je apparaat verbinding met het internet via een VPN-server. Je computer, mobiel of tablet deelt alle uitgaande en inkomende data op een versleutelde manier via een omleiding, een soort tunnel. Jouw eigen IP-adres en daadwerkelijke locatie zijn niet zichtbaar.

Elke VPN-aanbieder gebruikt een zogeheten protocol voor het versleutelen van je data. Al met al beschermt een VPN je onder andere tegen hackers van openbare wifi-netwerken, grote adverteerders als Google en Facebook en inlichtingendiensten die data van je verzamelen.