Veiligheid & Privacy op internet (4 onderdelen)

Een VPN verbinding gebruik je hoofdzakelijk om je privacy te beschermen en anoniem internet te kunnen gebruiken. Dit gaat echter hand in hand met je digitale veiligheid. Door minder gegevens te delen met derden maak je de kans kleiner dat belangrijke gegevens op straat belanden of bij een hack in verkeerde handen vallen.

We zetten enkele maatregelen op een rij die in onze ogen belangrijk zijn voor je digitale veiligheid en privacy.

1. Software – Betrouwbaar & Up-to-date

Zowel je besturingssysteem als geïnstalleerde programma’s en apps kunnen kwetsbaar zijn als deze niet tijdig van de aanbevolen updates worden voorzien. In een update heeft de maker van de software vaak oplossingen voor ontdekte veiligheidsproblemen ingebouwd. Door deze updates te installeren is je systeem voor deze specifieke gevallen niet meer kwetsbaar.

Bij apps en programma’s geldt ook dat de bron erg belangrijk is. Het kan verleidelijk zijn iets leuks te installeren maar als de makers van het programma geen ondersteuning bieden wordt dit een kwetsbare plek.

2. Anti-virus – Kies een Goede

De standaard ingebouwde virusscanners van zowel Windows (Defender) als Android (Play Protect) presteren in alle testresultaten minder dan onafhankelijke virusscanners. Bedrijven als BitDefender, Norton en Kaspersky richten zich 100% op het stoppen van virussen en weren van Malware. Zij doen dit daardoor extreem goed. Wie zichzelf maximaal wil beschermen tegen malware en andere indringers kan voor enkele tientjes per jaar de beste virusscanners installeren.

3. VPN – 100% Privé verbinding

De gedachte alleen al dat derden kunnen meekijken met je activiteiten op internet is schokkend. Gelukkig wordt ook lang niet alles bijgehouden maar met een VPN scherm je de verbinding volledig af. Dankzij een sterke encryptie en een verbinding via VPN servers weten websites niet wie jij bent als je hun pagina’s bekijkt. De verbinding wordt ook voor je internet provider volledig afgeschermd. Op VPNTotaal kun je de aanbieders van VPN software ook vergelijken.

4. Jijzelf

Het vierde onderdeel van een sterke beveiliging ben jij, hoe voorzichtiger je bent hoe kleiner de kans is dat er iets mis gaat. Informeer jezelf goed over de juiste beveiliging, wees op je hoede bij het installeren van programma’s, gebruik moeilijke wachtwoorden en open niet alle email bijlages zonder goed de afzender te bekijken. Deze voor de hand liggende tips helpen je een heel eind op weg!