Veilig internetten via openbare Wifi (met VPN)

Een openbare wifi spot kan handig zijn als je onderweg bent en van internet gebruik wil maken. Het is vaak snel en bovendien gratis. Dit zijn helaas ook plekken die misbruikt kunnen worden door hackers en criminelen.

Hoe misbruiken hackers wifi?

Een veelvoorkomende manier waarop hackers toegang tot je verbinding krijgen is door zelf een openbaar netwerk te maken en deze een bekende naam te geven, bijvoorbeeld ‘Starbucks WIFI’ of ‘KPN hotspot’. Door deze bekende naam vertrouwen gebruikers het en maken ze verbinding met het netwerk van de hacker in plaats van het ‘echte’ betrouwbare netwerk.

Vervolgens heeft de hacker toegang tot je dataverkeer en kunnen ze inloggegevens inzien en toegang tot je systeem krijgen.

Bescherm je dataverkeer

Door een VPN te gebruiken worden je gegevens versleuteld en zijn deze niet te zien, ook niet wanneer je gebruik maakt van een onbetrouwbaar netwerk. Door de beveiligde VPN verbinding is je internet verkeer 100% privé, het is een kleine simpele stap die je veiligheid direct vergroot.

Alternatief, gebruik 4G

Heb je nog géén VPN verbinding en maak je toch regelmatig gebruik van internet als je onderweg bent? Gebruik dan zoveel mogelijk 4G, dit kan soms langzamer zijn of wat duurder maar deze verbinding loopt niet via derden.

Meer weten over VPN? Bekijk dan ons blog met artikelen over VPN Diensten of gebruik onze VPN vergelijker.