Wat verbergt een VPN voor Facebook en Google?

De grote online spelers Facebook en Google zijn regelmatig in het nieuws met berichten dat ze privacyregels niet na zouden leven. Feit is dat beide platforms flink wat data over je verzamelen. Het is niet altijd duidelijk wat er nou precies met al die gegevens gebeurt. Steeds meer mensen maken dan ook gebruik van een VPN-verbinding, hetgeen je online veiligheid, privacy en vrijheid verbetert. Maar hoe zit het dan precies in relatie tot deze twee grote partijen?

Wat een VPN bij Facebook verbergt

Facebook verzamelt allerlei gegevens en kan dit aan jouw IP-adres en locatie koppelen. Verder trackt dit social media-platform je browsegeschiedenis. Het gebruik van persoonlijke data zonder medeweten van gebruikers om geavanceerde modellen van hun identiteit te maken roept steeds meer ethische vragen en privacy-bedenkingen op. Een VPN kan door middel van een no-logging beleid garanderen dat er geen enkele log (of privédossier van je identiteit) van je wordt bewaard. Wel zo’n prettig idee dat je privacy gewaarborgd blijft!

Wat een VPN bij Google verbergt

Feitelijk doet Google hetzelfde: de internetgigant verzamelt data van jouw gedrag en weet dat terug te brengen tot je identiteit (jouw IP-adres). Al met al zorgt een VPN-verbinding dat Google-tracking drastisch verminderd wordt en voorkomt het dat er een log tot op persoonsniveau kan worden bewaard. Zo weet je zeker dat Google dus geen persoonlijke dossiers met andere partijen en adverteerders kan delen. Dankzij een sterke encryptie en een verbinding via VPN-servers weten websites niet wie jij bent als je hun pagina’s bekijkt.

Wat een VPN dus eigenlijk doet…

VPN zorgt er dus voor dat je anoniem bent voor Facebook en Google. Een VPN leidt al je internetverkeer om via een externe server. Websites en internetapplicaties herkennen bij een VPN het IP-adres en de locatie van de VPN-server, terwijl jouw daadwerkelijke IP-adres en locatie verborgen blijven. Je bent dan anoniem, want jouw eigen IP en locatie worden niet herkend. Daarnaast beveiligt een VPN-verbinding het internetverkeer, zodat hackers je data niet meer zomaar kunnen onderscheppen.