NordVPN of ExpressVPN

NordVPN (review) en ExpressVPN (review) behoren beide tot de grootste en meest gerenommeerde VPN diensten ter wereld. Ondanks dat dit beide erg betrouwbare diensten zijn gaan we in deze vergelijking op zoek naar de verschillen om je te helpen bij een eventuele keuze tussen deze twee bedrijven.

1. Servers & Locaties

Allereerst kijken we naar de servers van NordVPN en ExpressVPN. Des te meer servers er namelijk bij jou in de buurt zijn des te makkelijker je kunt switchen van server en des te sneller de verbinding is. NordVPN heeft op het moment van schrijven 5.231 servers in 59 landen waaronder 272 servers in Nederland. ExpressVPN heeft een netwerk van ruim 3.000 servers in 94 landen. ExpressVPN heeft duidelijk een breder netwerk verdeeld over meer landen terwijl NordVPN vaak meer servers op één locatie heeft. Beide netwerken zijn groot genoeg voor de meeste gebruikers, indien je op zoek bent naar specifieke landen kun je de lijsten op de bedrijfspagina’s doorlopen.

  • NordVPN heeft meer servers (5.000+)
  • ExpressVPN werkt vanuit meer landen (90+)

2. Prestaties & Snelheid

Om te kijken welke VPN verbinding sneller is hebben we meerdere onderzoeken uit 2019 naast elkaar gelegd. Elke test is uiteraard een momentopname maar dit geeft wel een indicatie. De drie tests die we hebben zijn die van Cloudwards, RestorePrivacy en Thebestvpn. Zij nemen zowel Europese als Amerikaanse servers mee in de test en het resultaat is duidelijk. ExpressVPN is sneller in nagenoeg alle tests. Soms is het verschil in snelheid maar een paar procent terwijl het ook regelmatig oploopt tot 50% tot 100%. Dat wil niet zeggen dat NordVPN niet snel is want ook deze VPN verbinding staat als erg snel bekend en is in de meeste gevallen sneller dan de concurrentie. Echter het verschil met ExpressVPN is ook significant. Het is een erg duidelijk beeld als we naar de drie testresultaten kijken.

  • ExpressVPN is sneller getest (2019)

3. Tarieven & Abonnementen

Als we kijken naar de verschillende abonnementen van NordVPN en ExpressVPN vallen er gelijk een paar dingen op. Zo biedt NordVPN erg scherpe aanbiedingen met de mogelijkheid het lage tarief gelijk voor tot wel 3 jaar vast te leggen. Hierdoor is de VPN van NordVPN verkrijgbaar vanaf €3,17 per maand (op basis van een 3-jarig abonnement). Bij ExpressVPN zijn de keuzes beperkt tot 1 maand, 6 maanden en 1 jaar. De goedkoopste optie is een abonnement voor 1 jaar maar dit kost alsnog $8,32 per maand (ongeveer €7,50 op basis van de huidige wisselkoersen). Hiermee ligt het tarief van ExpressVPN ruim twee keer zo hoog als dat van NordVPN. Een enorm verschil in een markt waar erg veel aanbod is onder de €5 per maand.

  • NordVPN is goedkoper

4. Opties en functionaliteiten

De VPN van NordVPN is erg rijk uitgerust met veel functionaliteiten zoals Kill-switch, Onion over VPN, CyberSec en Double VPN standaard inbegrepen in elk abonnement. Ook biedt NordVPN apps aan voor alle gangbare appraten zoals uiteraard Android, Windows, iOS maar ook voor Linux, Chrome en Firefox. Een extra optie die NordVPN biedt en veel andere diensten niet is de mogelijkheid tot Dedicated IP, een vast eigen IP-adres. Gebruikers van VPN die op zoek zijn naar anonimiteit zullen hier niet snel voor kiezen aangezien je door een vast IP-adres juist beter te herkennen bent. Wanneer je echter VPN voor werken op afstand nodig hebt kun je met een vast IP-adres veilige toegang tot een netwerk instellen.

Ook bij ExpressVPN ontbreekt het niet aan voldoende opties. Er is een kill-switch, mogelijkheid tot split-tunneling en ook ondersteuning voor alle verschillende apparaten. ExpressVPN heeft apps voor Windows, MAC, Android, Linux en voor Routers en Smart-tv’s.

5. Conclusie

Beide VPN oplossingen zijn extreem professioneel en goed in gebruik. Uit sommige onderdelen, met name de snelheid, blijkt dat ExpressVPN net wat beter is. Hier betaal je echter ook ruim twee keer zoveel voor. Vind je €100 per jaar nog steeds een acceptabel bedrag en wil je gewoon het beste kies dan voor ExpressVPN. Heb je een kleiner budget en ben je géén zware internet gebruiker dan heb je voldoende aan NordVPN en ben je vanaf €3,17 per maand erg voordelig uit.