De verschillen tussen CyberGhost en NordVPN

NordVPN en CyberGhost zijn twee verschillende aanbieders van VPN-diensten en worden allebei goed beoordeeld door de gebruikers. Als je een keuze moet maken lijkt er weinig verschil te zijn tussen de beide aanbieders. Toch zijn er wel een aantal aspecten te achterhalen waarin ze zich van elkaar onderscheiden. In dit blogartikel zetten we beide VPN-aanbieders naast elkaar.

Servers en serverlocaties

De beide VPN-diensten hebben veel servers op veel locaties en zijn beschikbaar op dezelfde platforms, zoals Windows, iOS en Android. Bij NordVPN (review) gaat het momenteel om ongeveer 5.300 servers wereldwijd in 58 landen en bij CyberGhost (review) om 5.383 in 80 landen. Zo kun je bijvoorbeeld bij zowel NordVPN als CyberGhost gemakkelijk Nederlandse TV in het buitenland terugkijken. Beide VPN-aanbieders stellen je in staat om niet alleen je land te kiezen, maar ook de stad. Als je kijkt naar het deblokkeren van Netflix komt NordVPN over het algemeen als beste uit de test. Hoewel dit met CyberGhost net zo goed mogelijk is, is het het aantal Netflix-catalogi (landen) momenteel kleiner.

Performance van NordVPN en CyberGhost

Wat betreft snelheid en performance doen de twee VPN-aanbieders niet heel veel voor elkaar onder. Met NordVPN kun je tot 6 apparaten tegelijkertijd beveiligen en met Cyberghost tot 7 apparaten. Beide aanbieders komen over het algemeen goed door verschillende testen op het gebied van stabiliteit en snelheid die wereldwijd gedaan worden. Op Trusted Reviews zien we bijvoorbeeld op 24 september de volgende resultaten voor CyberGhost:

Endpoints/VPN Verenigd Koninkrijk Nederland Verenigde Staten
CyberGhost HTTP 110.8Mbps 114.48Mbps 34.96Mbps
CyberGhost FTP 147.63Mbps 133.853Mbps n/a

Gemeten snelheden op 24 september 2019 voor NordVPN:

Endpoints/VPN Verenigd Koninkrijk Nederland Verenigde Staten
NordVPN HTTP 152.4Mbps 167.36Mbps 122.32Mbps
NordVPN FTP 98.42Mbps 136.24Mbps 49.61Mbps

Bron: Trusted Reviews

NordVPN scoort in deze test iets beter, hoewel CyberGhost echt niet langzaam is. Je kunt bij de ‘normale’ internetaanbieders tragere resultaten treffen.

Veilige versleuteling

Beide aanbieders maken gebruiken van OpenVPN met hoge AES 256 Bits-versleuteling. Dit is momenteel het meest veilige VPN-protocol dat er bestaat. NordVPN heeft desondanks recentelijk naar buiten gebracht te zijn gehackt in maart 2018. De aanvaller heeft het voor elkaar gekregen om toegang tot één van de servers te krijgen in Finland. Ze bevestigen echter dat de server geen gebruikersdata bevatte en er dus geen schending van de privacy heeft plaatsgevonden. In reactie op dit voorval heeft NordVPN een verbeterd veiligheidsprotocol ingesteld.Dit soort risico’s bestaan logischerwijs ook bij andere VPN-aanbieders, en dus ook CyberGhost. Over het algemeen zijn bedrijven en overheden trouwens belangrijkere doelwitten van hackers dan gebruikers, dus dat is dan wel weer een geruststellende gedachte.

Prijsstelling

Ook de prijsstelling ligt gelijk, waarbij je voor een driejarig abonnement bij NordVPN 2,62 Euro betaalt per maand en bij CyberGhost 2,45 Euro per maand. CyberGhost is dus net wat goedkoper.

tarieven NordVPN CyberGhost
1 maand € 10,64 € 12,99
1 jaar € 6,22 € 5,99
3 jaren € 3,11 € 2,64

Jurisdictie en landen

NordVPN is gevestigd in Panama en staat daarmee niet onder toezicht van het 14-eyes samenwerkingsverband. Ondanks dat CyberGhost in een Europees land gevestigd is, worden er geen logs bewaard die tot op persoonsniveau te achterhalen zijn. Deze VPN-aanbieder is gevestigd in Roemenië, dat ook niet onder één van de 5 eyes, 9 eyes of 14 eyes landen valt.

Gebruikersveiligheid vs. gebruikersvriendelijkheid

Op veel vlakken lijken beide diensten veel op elkaar. De meeste experts zijn het erover eens dat er weinig verschil is in prijs en performance, maar dat het grootste onderscheid te vinden is in de behoefte die hun gebruikers voorop stellen. NordVPN steekt meer in op een verhoogde gebruikersveiligheid en meer speciale (veiligheids)features, terwijl CyberGhost meer de nadruk op gebruikersvriendelijkheid legt. Zo biedt NordVPN de mogelijkheid om in China te werken in de vorm van obfuscated serverse in tegenstelling tot CyberGhost die de grote firewall van China niet kan omzeilen.

Verder heeft NordVPN een directe ‘TOR over VPN-functie’. Daarmee maak je automatisch een TOR over VPN-verbinding. Je hebt TOR nodig als je .onion sites op het dark web wilt bezoeken of in bijzondere situaties, zoals de aanwezigheid in oorlogsgebieden waar VPN geblokkeerd worden. Dit is op dit moment niet mogelijk met CyberGhost.

Vergelijking samengevat

Al met al zijn er geen grote verschillen tussen NordVPN en CyberGhost. Ga je voor net wat meer features, kies dan voor NordVPN. Als je dit wat minder belangrijk vindt, dan is CyberGhost net zo’n goede keuze.