Hoe kijk je NPO uitzending gemist buiten Europa?

Tegenwoordig kun je binnen de EU (buiten Nederland) NPO-uitzendingen via NPO Start live bekijken en terugkijken. Helaas is dit niet mogelijk buiten Europa. Zonde als je net midden in het seizoen van Boer zoekt Vrouw zit of gewoon lekker even NOS Studio Sport Eredivisie wilt kijken terwijl je voor je werk alleen in het buitenland zit.

Een VPN-verbinding biedt dan uitkomst! We leggen je in dit artikel uit hoe dit werkt en wat je ervoor nodig hebt.

Geografische blokkade

Als je een NPO-uitzending wilt terugkijken via NPO Start buiten Europa op bijvoorbeeld je tablet of laptop, treedt er een geografische blokkade op. Je locatie en IP-adres zijn normaal gesproken standaard zichtbaar voor websites en webapplicaties zoals NPO Start. Je krijgt dan een melding te zien dat je vanaf de betreffende locatie waar je je bevindt niet gerechtigd bent de aflevering te bekijken. Dit heeft onder andere met uitzendrechten te maken. Je kunt deze geografische blokkade omzeilen met VPN.

Via een omweg verbinding maken

VPN staat voor Virtual Private Network en zorgt ervoor dat jij via een omweg verbinding maakt met het internet. De servers van zo’n virtueel netwerk bevinden zich overal ter wereld. Als je een VPN-verbinding tot stand brengt, herkennen websites en webapplicaties het IP-adres en de locatie van de VPN-server; het tussenstation waarmee je op het internet bent. Apps als NPO Start herkennen dan niet de locatie waar je daadwerkelijk bent.

Je voelt hem misschien al aankomen: je moet er dus voor zorgen dat als je in het buitenland uitzendingen wilt terugkijken, je via een Nederlands IP-adres verbinding maakt met het internet. Zo ‘denkt’ NPO Start dat je echt in Nederland bent.

Hoe pak je dit aan?

Maar hoe zorg je er nu precies voor dat je die uitzendingen van NPO via NPO Start buiten Europa kunt bekijken?

Stap 1: kies een geschikte VPN-dienst

Kies een VPN-dienst waarvan je zeker weet dat deze servers in Nederland heeft. Voorbeelden zijn NordVPN en ExpressVPN. Houd ook rekening met de apparaten waarop je Nederlandse TV-programma’s in het buitenland wilt terugkijken. Is het VPN-systeem wel geschikt voor je iPad bijvoorbeeld? In onze vergelijkingstool kun je op systeem filteren.

Stap 2: installeer de software

Nadat je een VPN-service hebt aangeschaft, installeer je de VPN-software op de apparaten waarmee je in het buitenland het internet op wilt en televisie denkt te gaan kijken. Op het moment dat je verbinding gaat maken met het internet, kies je voor een Nederlandse server.

Stap 3: open NPO Start

Heb je een succesvolle verbinding tot stand gebracht? Open dan de website of app van NPO Start en ga je (terug)kijken wat je wilt!

Eventueel stap 4: toch geblokkeerd? Wijzig de serverlocatie

Krijg je toch een blokkade te zien? Dan heb je misschien niet de juiste serverlocatie gekozen of is er mogelijk automatisch een serverlocatie toegewezen. Dit kun je in je VPN-software eenvoudig aanpassen. Bij de meeste aanbieders spreekt dat voor zich. Zo vind je dit bij NordVPN terug onder het kopje “servers” en bij ExpressVPN onder “locatie kiezen”.

Gemakkelijk NPO-programma’s terugkijken

Als je bovenstaande stappen doorloopt kun je NPO-programma’s gemakkelijk in het buitenland bekijken. Ideaal als je regelmatig buiten Europa bent en lekker wilt ontspannen met je favoriete series en programma’s.