Hoe kijk je NPO uitzending gemist buiten Europa?

Tegenwoordig kun je binnen de EU (buiten Nederland) NPO-uitzendingen via NPO Start live bekijken en terugkijken. Helaas is dit niet mogelijk buiten Europa. Zonde als je net midden in het seizoen van Boer zoekt Vrouw zit of gewoon lekker even NOS Studio Sport Eredivisie wilt kijken terwijl je voor je werk alleen in het buitenland zit.

Iedereen heeft hier wel eens last van, je bent niet thuis en dit resulteert in het feit dat je jouw favoriete programma hebt moeten missen. NPO kijken in het buitenland kan met een VPN-verbinding!

Inhoud:

Uitzending gemist in het buitenland

Om geografische IP-blokkades te omzeilen in het buitenland dien je allereerst een geschikte VPN-dienst te kiezen, een VPN-dienst waarvan je zeker weet dat deze servers in Nederland heeft. Zodra je dit hebt gedaan kun je de software installeren en kun je NPO kijken in het buitenland! Wil je eredivisie kijken in het buitenland? Als dit via een NPO-programma gaat kan je gerust je favoriete club aanmoedigen vanuit het buitenland. Een VPN-verbinding biedt veel verschillende mogelijkheden!

Een VPN-verbinding biedt dan uitkomst! We leggen je in dit artikel uit hoe dit werkt en wat je ervoor nodig hebt.

Geografische blokkade

Als je een NPO-uitzending wilt terugkijken via NPO Start buiten Europa op bijvoorbeeld je tablet of laptop, treedt er een geografische blokkade op. Je locatie en IP-adres zijn normaal gesproken standaard zichtbaar voor websites en webapplicaties zoals NPO Start. Je krijgt dan een melding te zien dat je vanaf de betreffende locatie waar je je bevindt niet gerechtigd bent de aflevering te bekijken. Dit heeft onder andere met uitzendrechten te maken. Je kunt deze geografische IP blokkade omzeilen met een VPN verbinding.

Via een omweg (met een VPN) verbinding maken

VPN staat voor Virtual Private Network en zorgt ervoor dat jij via een omweg verbinding maakt met het internet. De servers van zo’n virtueel netwerk bevinden zich overal ter wereld. Als je een VPN-verbinding tot stand brengt, herkennen websites en webapplicaties het IP-adres en de locatie van de VPN-server; het tussenstation waarmee je op het internet bent. Apps als NPO Start herkennen dan niet de locatie waar je daadwerkelijk bent.

Je voelt hem misschien al aankomen: je moet er dus voor zorgen dat als je in het buitenland uitzendingen wilt terugkijken, je via een Nederlands IP-adres verbinding maakt met het internet. Zo ‘denkt’ NPO Start dat je echt in Nederland bent.

Hoe pak je dit aan?

Maar hoe zorg je er nu precies voor dat je die uitzendingen van NPO via NPO Start buiten Europa kunt bekijken?

Stap 1: kies een geschikte VPN-dienst

Kies een VPN-dienst waarvan je zeker weet dat deze servers in Nederland heeft. Voorbeelden zijn NordVPN en ExpressVPN. Houd ook rekening met de apparaten waarop je Nederlandse Tv-programma’s in het buitenland wilt terugkijken. Is het VPN-systeem wel geschikt voor je iPad bijvoorbeeld? In onze vergelijkingstool kun je op systeem filteren.

NordVPN werkt goed om vanuit buiten Europa Uitzending Gemist te kijken. Zij hebben ruim 5.000 servers wereldwijd waaronder vele in Nederland.

>> NordVPN bestellen (vanaf €3,10 per maand)

Stap 2: installeer de software

Nadat je een VPN-service hebt aangeschaft, installeer je de VPN-software op de apparaten waarmee je in het buitenland het internet op wilt en televisie denkt te gaan kijken. Op het moment dat je verbinding gaat maken met het internet, kies je voor een Nederlandse server.

Stap 3: open NPO Start

Heb je een succesvolle verbinding tot stand gebracht? Open dan de website of app van NPO Start en ga je (terug)kijken wat je wilt!

Eventueel stap 4: toch geblokkeerd? Wijzig de serverlocatie

Krijg je toch een blokkade te zien? Dan heb je misschien niet de juiste serverlocatie gekozen of is er mogelijk automatisch een serverlocatie toegewezen. Dit kun je in je VPN-software eenvoudig aanpassen. Bij de meeste aanbieders spreekt dat voor zich. Zo vind je dit bij NordVPN terug onder het kopje “servers” en bij ExpressVPN onder “locatie kiezen”.

Gemakkelijk NPO-programma’s terugkijken

Als je bovenstaande stappen doorloopt kun je NPO-programma’s gemakkelijk in het buitenland bekijken. Ideaal als je regelmatig buiten Europa bent en lekker wilt ontspannen met je favoriete series en programma’s.

Veelvoorkomende problemen

Onderstaande problemen kunnen voorkomen bij het terugkijken van Uitzending Gemist vanuit het buitenland.

Probleem: Het werkte eerst wel, nu niet meer

Oplossing: Het lukte altijd goed om Uitzending Gemist te kijken buiten Europa maar plotseling werkt het niet meer. Dan kunnen er een paar dingen aan de hand zijn. Het meest voor de hand liggend is dat de server die je altijd gebruikte is geblokkeerd. Kijk zelf of je handmatig een andere VPN server in Nederland kunt kiezen. Lukt dit niet of werkt het nog steeds niet dan is een andere VPN dienst aan te raden.

Probleem: Ik heb VPN, toch lukt het niet om Uitzending Gemist te kijken vanuit het buitenland.

Oplossing: Je gebruikt een VPN verbinding maar toch kun je géén NPO Start Uitzending Gemist kijken? Krijg je bijvoorbeeld de melding: “deze video mag niet worden bekeken vanaf jouw locatie”? Controleer allereerst of je VPN 100% goed werkt en zorg dat deze geactiveerd is voordat je Uitzending Gemist gaat kijken. Controleer vervolgens welke VPN server je hebt geselecteerd, kies altijd een VPN server in Nederland. Werkt het nog steeds niet kijk dan of het mogelijk is handmatig een andere VPN server (in Nederland) te gebruiken. Lukt het alsnog niet dan raden we je aan contact op te nemen met de VPN dienst, waarschijnlijk zijn hun servers geblokkeerd.

Probleem: Uitzending gemist stopt na X aantal uur

Oplossing: Indien het kijken wel lukt maar de stream vast loopt na een bepaalde tijd ligt dit waarschijnlijk niet aan de VPN verbinding. Het kan zijn dat de app van de NPO vastloopt na verloop van tijd.

Probleem: Ik kijk binnen Europa maar toch werkt het niet, hoe kan dat?

Oplossing: Volgens de richtlijnen zou Uitzending Gemist binnen Europa correct moeten functioneren. In de praktijk blijkt dat er soms bepaalde programma’s niet in alle landen goed te kijken zijn. Ook zijn er regelmatig problemen vanuit Groot-Brittannië waar vooruitlopend op de Brexit wellicht al strengere maatregelen gelden. In dit geval kun je ook binnen Europa gebruik maken van een VPN en daarbij een server in Nederland gebruiken.