Beste Gratis VPN diensten

Let op, deze gratis VPN diensten zijn niet goed genoeg om Netflix of andere video streaming mee te kijken. De datalimieten en lage(re) snelheden maken dit praktisch onmogelijk.

Ondanks de lage prijzen van professionele diensten zijn er ook aanbieders die een volledig gratis VPN aanbieden. Wie géén streaming gebruikt en beperkt wil internetten kan op lagere snelheden wel gebruik maken van deze gratis VPN diensten.

Zijn Gratis VPN’s écht 100% gratis?

Als je niet betaalt met euro’s dan betaal je wel met je privacy, of niet? Bedrijven zijn commercieel en hebben dan ook een financieel belang om een deel van de dienstverlening gratis aan te bieden. Vaak zijn de gratis VPN’s een manier om klanten binnen te krijgen (een lokkertje) om deze klanten vervolgens te overtuigen een betaalt abonnement af te sluiten.

Ook zijn er voorbeelden zoals bij de aanbieder Onavo Protect (van Facebook) waar de privacy van gebruikers werd geschonden. De Nederlandse consumentenbond raadt gebruik van deze app daarom af https://www.consumentenbond.nl/nieuws/2018/gebruik-beveiligings-app-van-facebook-niet

Om terug te komen op de vraag, zijn er gratis VPN’s? Ja, ze zijn er zeker, wees je er echter wel bewust van de nadelen en dat er wel degelijk een financieel motief achter zit.

Wat zijn de beperkingen van deze gratis diensten?

De gratis VPN aanbieders die wij in onze onderzoeken en tests tegenkomen beperken gebruikers met name op dataverkeer (lage limieten per maand) en snelheid. De snelheden liggen vaak zo laag dat je niet Netflix of Hulu kunt kijken via deze verbinding. Een volledige film kijken of downloaden is ook onmogelijk omdat de datalimiet per maand erg laag ligt, soms op maar 500 MB.

Is een gratis VPN dienst veilig?

De beveiliging van deze verbindingen is meestal goed (genoeg). Ze maken gebruik van dezelfde protocollen en standaarden als de professionele betaalde verbindingen. Toch zijn er wel voorbeelden zoals Zoog VPN die zelf aangeeft op de website dat de betaalde versie veiliger is.

Hoe verdienen deze ‘gratis’ diensten geld?

Zoals eerder genoemd is het concept van een gratis versie hoofdzakelijk het binnenhalen van jou als klant om je vervolgens over te halen een betaalde klant te worden. Dit concept zien we ook veel terug bij de gratis spelletjes die beschikbaar zijn waar je snel tegen limieten aanloopt en vervolgens via in-app aankopen moet betalen om verder te kunnen.

De limieten waar je tegen aan zult lopen bij deze gratis VPN verbindingen zijn zoals reeds genoemd beperkte datalimieten en lage snelheden.

1. Hide.me

Hide.me is opgericht in 2012 en eigendom van het bedrijf eVenture Ltd. Ze bieden een gratis VPN verbinding aan met een datalimiet van 2 GB per maand. De betaalde versie met onbeperkte dataverkeer is verkrijgbaar vanaf €5,41 per maand.

Nadelen Gratis Versie:

 •   2 GB datalimiet (per maand)
 •   Géén iDeal
 •   5 van 57 server locaties beschikbaar

Betaalde versie vanaf €5,41 per maand

2. Proton VPN

Het bedrijf Proton VPN is gevestigd in Zwitserland en met name bekend van Proton Mail. Het VPN netwerk beschikt in totaal over 450+ servers in 33 landen. Het is één van de weinige gratis VPN diensten die zonder datalimieten wordt aangeboden. Wel wordt het gratis abonnement beperkt in de zin dat er slechts servers in 3 landen beschikbaar zijn en je rekening moet houden met lagere snelheden.

Nadelen Gratis Versie:

 • ­ Snelheid wordt beperkt
 • ­ Géén P2P
 • ­ Géén streaming
 • ­ Géén iDeal
 • ­ Toegang tot 3 van de 33 landen

Betaalde versie vanaf €4 per maand (Basis) en €8 per maand (Plus)

3. Tunnelbear

Het Canadese Tunnelbear refereert met de bedrijfsnaam aan de zogeheten beveiligde tunnel die VPN biedt aan haar gebruikers. De gratis variant van de software komt met een limiet van 500 MB per maand. Een betaald abonnement is beschikbaar vanaf $4,99 per maand en beschikt over onbeperkt dataverkeer.

Nadelen Gratis Versie:

 • ­ 500 MB datalimiet
 • ­ Géén iDEAL
 • ­ Max. 1 verbinding

Betaalde versie vanaf $4,99 per maand

4. Surfeasy

Het bedrijf Surfeasy is een dochteronderneming van Symantec. Symantec is met name bekend van de virusscanner Norton. Surfeasy is gevestigd in Canada en biedt gratis VPN met een limiet van 500 MB per maand. In totaal beschikt Surfeasy over 1000 servers in 28 landen, het gratis pakket geeft echter toegang tot servers in 16 landen (waaronder Nederland).

Nadelen Gratis Versie:

 • ­ 500 MB datalimiet
 • ­ Géén iDEAL
 • ­ Beperkt tot 17 van 28 landen

Betaald abonnement vanaf $3,99 per maand

5. Opera VPN

Een vreemde eend in de bijt is tenslotte Opera. In deze gratis browser zit standaard VPN ingebouwd. Er zitten géén limieten op qua dataverkeer. Echter is dit een browser waarbij de ingebouwde VPN enkel het internetgedrag in de browser anoniem maakt. Het is géén volwaardige VPN te noemen aangezien alle internet activiteiten buiten de browser om niet anoniem worden.
https://www.opera.com/nl/computer/features/free-vpn

Nadelen Gratis Versie:

­ Enkel VPN in browser